Стачките са засегнали работата на 10 френски ядрени централи Френските синдикати

...
Стачките са засегнали работата на 10 френски ядрени централи Френските синдикати
Коментари Харесай

Масова национална стачка започна във Франция

Стачките са засегнали работата на 10 френски нуклеарни централи 

Френските синдикати започнаха през днешния ден национална стачка с претенции за по-високи заплати на фона на достигналата десетилетен най-много инфлация и сложиха президента на Франция Еманюел Макрон пред едно от най-трудните провокации от преизбирането му на поста през май, съобщи Ройтерс, представена от .

Стачката, която ще засегне на първо време държавни браншове като учебните заведения и превоза, е продължение на траялите със седмици митинги, нарушили работата на най-големите рафинерии и довели до безпорядък в снабдяването на бензиностанциите.

Синдикалните водачи се надяват чиновниците да бъдат „ подтиквани “ да стачкуват от държавното решение да принуди някои от тях да се върнат на работа в петролните хранилища, с цел да се възстановят доставките на гориво. Според някои по този начин се нарушава правото на стачка на чиновниците.

Националната федерация на работещите в мините и енергетиката към Общата конфедерация на труда (Се Же Те - FNME-CGT) настоя стачката в " ТоталЕнержи " (TotalEnergies) да продължи за четвърта седмица, макар че петролната компания реализира в петък съглашение, включващо нарастване от 7 на 100 на заплатите и бонус. Се Же Те упорства за 10-процентно покачване на възнагражденията, аргументирайки се с инфлацията и голямата облага на компанията.

" Евростар " (Eurostar) разгласи, че е трябвало да анулира някои влакове сред Лондон и Париж вследствие на общонационалната стачка. Анулирани са тръгващите от Лондон за Париж високоскоростни влакове в 13:31 часа локално време (15:31 часа българско време) и 19:01 часа (21:01 часа българско време) и от Париж за Лондон в 11:13 часа локално време (12:13 часа българско време) и 16:13 часа (17:13 часа българско време).

На фона на възходящото напрежение и високата инфлация във втората по величина европейска стопанска система стачките са се популяризирали и в други елементи на енергийния бранш, в това число и при нуклеарния колос Е Де Еф (EDF), където работата по поддръжката, основна за енергоснабдяването в Европа, ще бъде забавена.

Представител Националната федерация на работещите в мините и енергетиката към Общата конфедерация на труда съобщи през вчерашния ден, че стачки са засегнали работата на 10 френски нуклеарни централи и са довели до закъснения на работата по поддръжката на 14 реактора. Производствените мощности за атомна сила във Франция са намалели с общо 2,2 гигавата.

В публичния превоз огромни нарушавания се чакат в локалния трафик, в това число " Евростар ", крайградските влакове и парижкото метро.

Профсъюзите на държавните чиновници също приканиха членовете си да се причислят към стачката, което може да докара до нарушавания в работния развой в учебните заведения и други държавни институции.

Стачките се случват в под напрежение политически подтекст, защото държавното управление има намерение да одобри бюджета за 2023 година със специфични конституционни пълномощия, които ще му разрешат да избегне гласоподаване в Народното събрание, сподели в неделя министър председателят Елизабет Борн.

Демонстрации са планувани в цялата страна, като една от тях ще стартира в Париж в 12:00 часа по Гринуич (15:00 часа българско време).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР